Lună decisivă pentru supraviețuirea CEO

Aprilie este luna decisivă pentru Complexul Energetic Oltenia. Ca în fiecare an, luna aprilie a devenit una esențială pentru activitatea de peste an a companiei energetice. Totul depinde de luna aprilie, inclusiv Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Este luna în care trebuie să fie achitate toate certificatele de CO2.


Astfel, se poate continua activitatea și pentru restul anului și se poate pune la punct un buget care să poată să fie dus până în luna decembrie, cu perspective până în luna aprilie anul următor. S-a ajuns în situația în care se trăiește de la un an la altul și se trăiește periculos în primul trimestru al anului. Compania energetică face an de an eforturi să găsească sumele necesare pentru plata taxei de poluare,


Sunt sume enorme pe care societatea trebuie să le achite pentru a nu intra în sarabanda penalizărilor și a amenzilor. Complexul Energetic Oltenia ar putea să ajungă la un debit total de un miliard de euro în acest an, dacă nu vor fi achitate certificatele de CO2 până la 30 aprilie. Va fi pentru prima dată, dacă se va întâmpla acest lucru. Nu sunt prea multe variante pentru a face rost de fondurile pentru certificatele de CO2. Suma se duce undeva la 300 de milioane de euro. Este pregătit un ajutor de stat în valoare de 241 de milioane de euro. Acesta este însă condiționat de avizul Comisiei Europene pentru Planul de restructurare și decarbonare 2021 – 2026. Comisia Europeană a avertizat țara noastră să nu acorde al doilea ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia până nu va veni avizul pentru Planul de restructurare.


Așadar, nu există un termen-limită până la care să vină avizul pentru Planul de restructurare și, implicit, până la care să fie finalizată ancheta derulată de Comisia Europeană la Complexul Energetic Oltenia. Specialiștii Comisiei Europene vor să afle pe ce fonduri se va baza compania energetică pentru a realiza o serie de investiții și pentru a deveni o firmă profitabilă, în condițiile în care se solicită în continuare acordarea de ajutoare de stat până în 2026. Nivelul ajutorului acordat de stat este de 1,3 miliarde de euro. Este o sumă foarte mare, iar acesta este motivul pentru care Comisia Europeană vorbește despre necesitatea ca România să nu avantajeze o companie pe care o deține statul, în detrimentul altor producători de energie electrică interni sau de pe piața externă de energie.


Luna aprilie este importantă și pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. De regulă, în aprilie intră în vigoare an de an Actul Adițional la Contractul Colectiv de Muncă la Complexul Energetic Oltenia. An de an se negociază noi clauze pentru Contractul Colectiv de Muncă, de regulă în favoarea minerilor și a energeticienilor. Prin încheierea unui Act Adițional se stabileau de regulă noi beneficii pentru salariați și chiar creșteri de salarii. An de an, s-a mai primit câte ceva, chiar și anul trecut. În Contractul Colectiv de Muncă este menționată de altfel negocierea anuală a drepturilor minerilor și energeticienilor. Și anul acesta sindicatele cer creșteri de salarii, însă totul depinde de situația banilor pentru certificatele de CO2.

Dacă nu vor veni la timp banii pentru taxa de poluare, atunci situația firmei va fi una extrem de dificilă. Nici nu se va mai pune problema unor creșteri de lefuri, ci problema supraviețuirii. Deocamdată, toată lumea speră că lucrurile vor avea o evoluție cât mai bună și vor avea de câștigat, atât compania, cât și minerii și energeticienii.


AndreI Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *