Complexul Energetic Oltenia are șanse mici să mai rămână pe piața de energie, dacă nu va promova agresiv o politică de atragere de personal tânăr și calificat. Vârsta medie la Complexul Energetic Oltenia este de peste 50 de ani. E nevoie ca în următorii 5 ani să fie încadrat personal tânăr. Și nu este vorba doar de muncitori cu numele, ci de atragerea de specialiști. Peste 5.000 de oameni vor pleca din Complexul Energetic Oltenia până la începutul anului 2026. O mare parte a celor care vor ieși la pensie nu va putea să fie înlocuită. Evorba de personal cu o mare experiență în profesie și în câmpul muncii. Dacă nu are specialiști în resurse umane, CEO va trebui să își aducă, pentru că nu va mai avea cine să asigure producția de cărbune și energie electrică.
Ce planuri are CEO?
Schimbările semnificative din ultimii ani îndomeniul energiei au determinat adoptarea unui model de afaceri bazat pe crearea de valoare în comun, care vizează dezvoltarea sustenabilă a companiei și a comunităților.Prin contracte de parteneriat încheiate cu unitățile administrativ-teritoriale și unitățile de învățământ din județele Dolj și Gorj, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (Compania) sprijină calificarea profesională a tinerilor care doresc să practice ocupații specific în domeniile de producer a energiei electrice și de extracție a lignitului.
Tinerii, absolvenți ai ciclului gimnazial, care optează pentru învățământul dual, beneficiază – pe o durată de 3 (trei) ani – de susținerea Companiei pentru calificarea profesională pentru practicarea ocupațiilor/meseriilor: electrician, sudor, lăcătuș mecanic, mechanic agregate rotative termoenergetice, operator cazane, turbine cu aburi, instalații auxiliare și de termoficare. În perioada de pregătire profesională, pe lângă bursa profesională în valoare de 200 lei acordată de Ministerul Educației Naționale, Compania asigură fiecărui tânăr beneficii și stimulente, astfel:
bursă lunară învaloare de 200 lei; premiu de performanță anuală în valoare de 300 lei pentru primii 5 (cinci) elevi merituoși din fiecare clasă; echipament individual de protecție pe perioada pregătirii practice; echipamente de muncă pentru desfășurarea pregătirii practice; pregătire practică alături de cei mai buni specialiști; prioritate la angajare după absolvire; oportunități de dezvoltareprofesională.
Rămâne de văzut dacă, în următorii ani, Complexul Energetic Oltenia va putea pregăti viitorii specialiști, prin învățământul dual și prin programele de ucenicie la locul de muncă. În același timp, se pot atrage specialiști de la alte companii, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de o politică salarială atractivă. În special când vine vorba de meserii precum cea de sudor, concurența pe piață este una extrem de ridicată. Un sudor poate să câștige lejer 5.000 – 6.000 de lei, în special la companii din partea de vest a țării. Sunt destui muncitori care prefer să plece de acasă și să câștige bani frumoși pentru a întreține familia. În plus, cei care își găsesc de lucru în afara țării, pot să câștige mii de euro lunar, pentru practicarea unor meserii precum cea de sudor. În momentul de față, un sudor la Complexul Energetic Oltenia poate ajunge la 2.000 – 3.000 de lei, adică o sumă cu mult mai mică decât cea oferită pe alte piețe și de alți angajatori. Prin urmare, politicile de întinerire de personal de la Complexul Energetic Oltenia trebuie să fie corelate și cu politici de creștere a salariilor pentru anumite categorii de angajați sau de oferte mai bune în ceea ce privește bonusurile. În caz contrar, compania nu va putea să facă față ofertelor celorlalți angajatori.
Andrei Merfu