Actualii șefi ai Complexului Energetic Oltenia au luat decizia de a rade din funcții șefii din minerit. Decizia nu este una surprinzătoare, însă trebuie motivată, așa cum au solicitat unii lideri de sindicat, precum cei din zona Motru. Aici bătălia a fost una și pe plan politic, având în vedere că șeful Carierei Roșiuța, Constantin David, s-a aflat la un moment dat în cărți pentru fotoliul de candidat pentru Primăria Motru. David era o variantă bună pentru PSD Motru în luptă cu primarul în funcție, Gigel Jianu. Acesta din urmă nu se poate spune că nu a jubilat în momentul în care PSD l-a propus candidat pe viceprimarul Cosmin Morega.
Sunt câteva semne de întrebare cu privire la decizia nominalizării lui Morega drept candidat al partidului, în dauna lui Constantin David. În mod cert, șeful Carierei Roșiuța, din Motru, avea alte șanse la scaunul de primar și o altă imagine față de viceprimarul social-democrat. Constantin David a mai primit acum o lovitură, prin schimbarea de la șefia carierei miniere, adică din poziția unde avea o expunere majoră la alegători.
Nu numai la Motru s-a produs înlocuirea șefilor de cariere. Toți cei numiți pe vremea PSD au rămas sau vor rămâne fără posturi. La prima vedere, au fost înlocuiți cu persoane susținute de PNL sau chiar cu membri ai PNL Gorj. Problema nu este cea a schimbărilor, ci a motivației și dacă a existat o evaluare a celor care au rămas fără funcție sau dacă va crește productivitatea. Sigur că unii nu au ajuns rău, ci și-au cam conservat leafa. Dacă nu erau buni, atunci de ce nu au fost schimbați din funcție cu mult timp în urmă? Este greu de crezut că nici măcar un șef nu și-a atins indicatorii. La cum se vede, noua putere a dorit să lucreze prin oameni apropiați în sectorul energetic.
Sunt multe contradicții cu privire la intervenția politicului la Complexul Energetic Oltenia. Și liberalii, dar și pesediștii au căutat să își plaseze oamenii în funcții importante în companie. Este cazul numirii politice a conducerii Direcției Miniere(Dobrițanu) sau al înființării Exploatărilor Miniere de Carieră. Cineva ar putea spune că eliminarea EMC-urilor este egală cu dispariția unor sinecuriști, dar aceștia se regăsesc în posturi de adjuncți sau de șefi de carieră sau de alte subunități. Cumva sunt menținuți în sistem și pe salarii la fel de bune. Pe de altă parte, a fost modificată și denumirea Direcției Miniere în Sucursala Minieră, pentru ca șefii înlocuiți din funcții să nu mai poată să meargă la instanță și să își revendice posturile.
Se poate observa că, indiferent de culoarea politică, politicienii nu se pot ține la distanță de Complexul Energetic Oltenia și există tentația de a controla o entitate economică pentru licitații, angajări și pentru faptul că se apropie alegerile locale, dacă vor mai fi organizate până la urmă. Cine are puterea, în mod clar are la dispoziție și alte mijloace de acțiune și pârghii ca șef în minerit. Până și o anumită influență asupra subalternilor poate exista, chiar și în perioadele cu alegeri locale sau parlamentare.
Politicienii știu că orice șef pus oriunde îi poate ajuta în alegeri.Din acest motiv, și pesediștii sunt supărați pe liberali. Pentru a nu mai exista probleme, ar trebui ca atunci când se schimbă puterea, să se schimbe și șefii. Dar ce treabă are o activitate economică, adică producerea de energie, cu politica? Până la urmă, profesioniștii trebuie recrutați și puși să facă treabă. Dacă au simpatii politice, acest lucru nu ar trebui să conteze. Până la urmă, managementul la Complexul Energetic Oltenia este recrutat cu ajutorul OUG 109 din 2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Așadar, există contracte de mandat și managerii CEO din Directorat și din Consiliul de Supraveghere trebuie să acționeze doar în baza fișei postului și nu la telefoanele politicienilor.
În concluzie, politicienii, indiferent de câte legi restrictive vor apărea, nu se vor putea ține la distanță de companiile publice și au nevoie de acestea pentru sinecuriști sau pentru identificarea unor surse de finanțare sau pentru influență în alegeri.
Andrei Merfu