PORTRET DE ARTIST – MARIA CIOBANU

Maria Ciobanu (n. 3 septembrie 1937, Roșiile, județul Vâlcea) este o interpretă de folclor românesc. Repertoriul său cuprinde peste 600 de piese înregistrate pe discuri, la Radio și TV: „Lie, ciocârlie”, „Aurelu’ mamei…”, „Vântul de vară mă bate”, „Lângă poartă am un tei”, „Cei mai frumoși ani ai mei”, „Ce n-aș da să mai fiu mică”, „Roată, roată…” ș.a.m.d. A fost căsătorită cu Ion Dolănescu.


Activitate profesională


Debut pe Scena Ateneului Român alături de Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „
George Enescu” (1961)
Solistă la Ansamblul „Ciocârlia” (1962-2004)
În 1962 are loc prima filmare realizată de Televiziunea Română din concert.
Prima înregistrare în Societatea Română de Radiodifuziune a fost în 1964 cu orchestra Ansamblului Ciocârlia.[2]


Înregistrează primul disc de vinil la Electrecord în 1966 cu orchestra Victor Predescu.
În 1969 înregistrează primul disc de vinil cu Ion Dolănescu.
Arhicunoscutul Lie ciocârlie l-a înregistrat în 1973, la Societatea Română de Radiodifuziune, iar apoi la Electrecord în 1974.


Prima casetă Electrecord a fost lansată în 1975. În 1982 Înregistrează un disc în Iugoslavia.
În 1982 înregistrează un disc alături de fiica sa, Liliana Ciobanu, la firma de înregistrări Electrecord.
În 1988 participă în Primul Concert Tezaur Folcloric realizat de Mărioara Murărescu.
până în 1995 artista a înregistrat 24 de discuri de vinil la firma de înregistrări Electrecord.
Colaborează cu toate marile orchestre de muzică populară din țară, cântând sub bagheta unor dirijori maeștri: Ionel Budișteanu, Paraschiv Oprea, Gheorghe Zamfir, Victor Predescu ș.a.

Premii și distincții


Distinsă de 2 ori cu „Discul de Aur”
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Maria Ciobanu, la 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[5] Tot el i-a conferit, la 7 februarie 2004, și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[6]


În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a urmat un dineu în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Draga Olteanu-Matei și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca

ADELIN LOGOFETESCU

Publicitate

Casa Alex îți pune la dispoziție 24 de locuri de cazare în Targu Jiu, structurate în 7 camere și un apartament.


Cu un scor excelent pentru locație, curățenie și raport preț/calitate, vă oferim camere pentru două sau trei persoane cu prețuri începând cu 140 lei camera / noapte.
Viziteaza pagina noastră sau sună la numărul de telefon: 0760.928.500

Author: bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *