Claca de duminică, la Peștișani

Locuitorii din comuna gorjeană Peștișani, s-au întors duminică, la obiceiurile de altădată.Zeci de localnici, îmbrăcați în haine populare, s-au adunat în satul Brădiceni, la Căminul Cultural și au refăcut atmosfera de clacă de odinioară.


Cu emoție în suflet, bunicile și-au amintit cum participau alături de mamele lor sau chiar de bunici la astfel de întâlniri, pe vremea când televizorul nu exista sau avea program limitat. Toată lumea a venit îmbrăcată în costum popular și au fost însoțiți de copii sau nepoți. Femeile le-au arătat fetelor mai tinere cum se țese la război, cum se coase o cămașă, dar și ce doine mai cântau acestea.


Prin acest eveniment s-a vrut să se evidențieze drința celor mai în vârstă de a păstra tradițiile și valorile populare și să fie transmise tinerelor generații. și o tânără a prezentat un cântec popular care i-a bucurat pe cei prezenți la întâlnire.

Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Memoria, instrument esențial”, proiect elaborat de Camelia Moise- regizor de film, antropolog, manager de proiecte culturale, producător de film și televiziune, cea care a „poposit” și în alte zone din Oltenia, Bucovina, Maramureș sau munții Apuseni.


Acest proiect susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, ce poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din domeniile etnografie, folclor, antropologie, sociologie, la care vor avea liber acces toți cei interesați. Aceasta este o inițiativă de digitalizare și de promovare a patrimoniului cultural imaterial.

Casiana Hîncu

Publicitate

Casa Alex îți pune la dispoziție 24 de locuri de cazare în Targu Jiu, structurate în 7 camere și un apartament.


Cu un scor excelent pentru locație, curățenie și raport preț/calitate, vă oferim camere pentru două sau trei persoane cu prețuri începând cu 140 lei camera / noapte.
Viziteaza pagina noastră sau sună la numărul de telefon: 0760.928.500

Author: bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *